Dióhéjban a CMS-ekről

Röviden, tömören és érthetően a tartalomkezelő rendszerekről.


Mit nevezünk CMS-nek?

Content Managemnet System, azaz tartalomkezelő rendszer. Röviden összefoglalva: egy olyan (esetünkben) szerveroldali program, ami képes egy adatbázisból az adatokat megjeleníteni és módosítani, emellett képes a jogosultságokat kezelni (magyarán ki az aki csak megtekintheti az adatokat, illetve ki az aki azokat módosíthatja).

Használjunk-e valamilyen CMS-t?

Régebben az volt a szemlélet, hogy ha sűrűn változik egy adott weboldal tartalma, akkor érdemes, ha nem, akkor elég egy részben statikus oldal, ami a megjeleníteni kívánt adatokon kívül maximum egy kapcsolatfelvételi űrlappal rendelkezik.

Ha pusztán az arculat egy részeként tekintünk a weboldalunkra, akkor mondhatjuk azt, hogy igen egyszerűbb lehet egy sima statikus weboldal. Ugyanakkor a weboldalunk egy kommunikációs-, adott esetben akár interaktív felület is lehet.

A weboldalak döntő többsége termékek és szolgáltatások bemutatásáról szól. Ezeket csak úgy lehet naprakészen tartani, ha az adatokat valamilyen eszközzel gyorsan módosítani tudjuk. Attól sem kell félni, hogy ez plusz erőforrást vesz igénybe, a GWDF-nél is van lehetőség havidíjas, vagy eseti jelleggel ilyen szolgáltatást igénybe venni. Erről bővebben itt tud tájékozódni: https://www.gwdf.hu/szolgaltatasok/tartalomfejlesztes/)

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy jó CMS-nek?

  • Legyen könnyen kezelhető
  • Legyen könnyen konfigurálható
  • Legyen biztonságos
  • Legyen bővíthető
  • Legyen mobilbarát
  • Legyen keresőbarát

Fejlesszünk vagy keressünk kész megoldást?

Helyzete válogatja, de az esetek döntő többségében nem érdemes egyedi fejlesztéssel bíbelődni. Akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha valami nagyon egyedi webes applikációt szeretnénk megvalósítani. Bár ez esetben is érdemes előtte alaposan felmérni a piacot. Kevés olyan ötlet van, amire ne lenne megvásárolható megoldás.

A kész megoldás előnye, hogy alapesetben a kivitelezés is sokkal gyorsabb, ha a fenti listának megfelelő szoftvert választunk.